Deze domeinnaam is te koop

Meer info: +31 6 53 666 666


Martin Cooper vond in 1973 de draadloze mobiele telefoon uit. Ergens in de tachtiger jaren kwamen er telefoons op de markt, een ware revolutie. Gek was niet gek genoeg dus kwamen er modellen op de markt die 10 kilometer ver konden komen, grote antennes op het dak maakten dit mogelijk.

Aangezien het compleet nieuw was was er in het frequentie plan geen rekening mee gehouden, de toestellen werkte op frequenties die niet waren vrijgeven voor telefonie waardoor de telefoons dus illegaal waren. Ook de techniek was niet zo geavanceerd waardoor de toestellen nogal eens storing veroorzaakte, gevolg de opsporingsdienst kwam weleens langs om ze in beslag te nemen.

31,0375 – 31,3125 MHz CT 0 (Cordless Telephone)
Dankzij de grote populariteit van illegale draadloze telefoontoestellen werd er in april 1993 besloten om een veel lagere frequentie voor draadloze toestellen vrij te geven. CT 0 heeft twaalf kanalen met als voordeel dat de lage frequentie de toestellen goedkoper waren, nadeel was dat deze frequentie nogal storings-gevoelig is dus de gesprekken kraakte en de antennes zijn langer.

Ook afluisteren was een makkie, elke goedkope scanner kon deze frequentie afluisteren dus privé ho maar.

900 mhz CT 1
Deze telefoons werken in een frequentieband van 914-915 en 959-960 MHz, totaal waren er 40 kanalen beschikbaar waarbij het toestel zelf een ongebruikt kanaal opzocht. Dankzij de hoge frequentie is de geluidskwaliteit goed en zijn de antennes kort.

De telefoons werken analoog op basis van FM modulatie en om misbruik te voorkomen wordt de handset met een vast ingebakken code aangemeld bij het basisstation.

Half negentiger jaren kwamen de eerste toestellen op de markt die betaalbaar waren. Één van de bekendste is wel Panasonic geweest met de kx-t 9000, het toestel met een klepje. Het toestel was er ook in een illegale uitvoering die verder kwam en vooral door tuinders gebruikt werden. Het toestel werkte helaas op iets andere frequenties waardoor de radio controle dienst diverse bezoekjes uitvoerden om ze uit de lucht te halen.

Greenhopper CT 2 864,1 – 868,1 MHz
Later kwamen er gecombineerde telefoons die thuis als draadloze telefoon werkte en onderweg als autotelefoon, deze werden Greenhopper-toestellen (voorheen Kermit) werden genoemd.

Je kon met je draadloze telefoon nu ook onderweg gebruiken bij een groot aantal punten (vergelijk het met hot-spots). Het systeem heeft gefunctioneerd van 1992 tot begin 1999.

Einde 900 Mhz
De gebruikte frequentie’s waren eigenlijk de laatste GSM kanalen die destijds niet gebruikt werden. Deze werden vrijgegeven voor draadloze telefonie omdat er grote behoefte aan was. Met de komst van meerdere GSM providers waren ook de laatste kanalen nodig en besloot men om nieuwe apparatuur vanaf 2002 niet meer toe te laten op de markt.

Hierdoor zal de CT 1 langzaam een stille dood sterven omdat de apparatuur vanzelf ouder werd en kapot ging of vervangen werd.

1880 – 1900 mhz DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications)
Dect staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications en stamt uit 1993 en is de standaard tegenwoordig, het is door Siemens in Nederland op de markt gezet.

Het grote voordeel is dat het digitaal is dus perfecte spraak-kwaliteit, afluisteren is onmogelijk geworden. In 2009 is het systeem echter gekraakt waardoor afluisteren toch mogelijk werd. Het systeem heeft 10 kanalen die dankzij digitale tijdslot technieken 120 bruikbare kanalen opleverde.

Siemens was de eerste die een dect telefoon op de markt bracht die betaalbaar was ergens in 1995. Het nadeel was dat het systeem niet standaard was, je kon dus geen apparatuur uitwisselen van fabrikant 1 met fabrikant 2.

GAP (Generic Access Profile)
Sinds oktober 1997 is er een minimum compatibiliteit verplicht voor alle DECT apparatuur, deze moeten GAP ondersteunen. Hierdoor is het ,ogelijk apparatuur uit te wisselen met apparatuur van andere merken. Het betreft alleen het aanmeld protocol, je kan dus wel een handset van merk 1 bij merk 2 aanmelden echter andere functies zoals een telefoonboek, handover (lopen van zender 1 naar zender 2) zitten niet in deze GAP afspraak.